Doe mee aan de ontwikkeling van online en blended mindfulness voor mensen met kanker
U bent uitgenodigd om mee te denken en feedback te geven aangaande de ontwikkeling van online en blended mindfulness voor mensen met kanker. Deze ontwikkeling wordt uitgevoerd door het Radboudumc Centrum voor Mindfulness.
Meedoen aan het ontwikkelproces is vrijwillig. Voordat u een beslissing neemt over deelname, is het belangrijk meer te weten over wat deelname precies inhoudt. Deze informatiebrief kan daarbij helpen. Heeft u na het lezen van deze brief nog vragen, neem dan gerust contact op met Linda Cillessen (onderzoeker).
Waarom is de ontwikkeling van online en blended mindfulness belangrijk?
Een deel van de mensen die kanker hebben of hebben gehad, heeft last van angst- of depressieve klachten. Interventies gebaseerd op mindfulness kunnen helpen te leren omgaan met deze klachten, waardoor deze minder kunnen worden. Eerder onderzoek toonde aan dat mindfulness een effectieve interventie is voor mensen die kanker hebben of hebben gehad. Helaas zijn mindfulness interventies niet voor alle mensen die kanker hebben of hebben gehad toegankelijk, soms omdat zij te ver weg wonen, of omdat zij bijvoorbeeld last hebben van vermoeidheidsklachten of pijn. Daarom ontwikkelde het Radboudumc Centrum voor Mindfulness eerder een online mindfulness interventie voor mensen met kanker, die behulpzaam bleek. Echter bleek ook dat een aantal mensen niet starten aan deze interventie, of deze niet afmaakten. Ook misten sommige deelnemers contact met lotgenoten. Daarom willen wij nu een blended mindfulness interventie ontwikkelen; blended betekent dat er zowel een aantal groepssessies zijn, aangevuld met online sessies. Daarnaast willen wij ook een andere online mindfulness interventie ontwikkelen. Bij de vorige online mindfulness interventie zat namelijk begeleiding door een online therapeut. Echter bleek het voor de therapeut erg intensief te zijn om deze begeleiding voor elke deelnemer op maat te maken. Daarom zal de nieuwe online interventie zonder begeleiding van een therapeut zijn, zodat deelnemers snel kunnen starten en de kosten laag zijn. Het toekomstplan is dan dat mensen die kanker hebben of hebben gehad, en die behoefte aan een mindfulness interventie, zelf kunnen kiezen welke soort interventie zij willen; in een groep, blended, online met begeleiding van een therapeut, of online zonder begeleiding van een therapeut.
Hoe ziet deelname aan dit ontwikkelproces eruit?
Wanneer u besluit om deel te nemen, zult u deel uitmaken van een team van deskundigen. Dit team zal bestaan uit mensen die kanker hebben gehad en ervaring hebben met mindfulness, mensen die kanker hebben gehad en de patiëntorganisaties vertegenwoordigen, online mindfulness trainers en ehealth experts (maximaal 8 deelnemers). Dit team zal zes maal samenkomen in de periode van januari 2020 t/m juni 2020. Het is ook mogelijk om minder dan zes bijeenkomsten aanwezig te zijn. Tijdens zo’n bijeenkomst, die twee uur duurt, zal een gespreksleider samen met het team van deskundigen één tot twee sessies van het online en blended programma bekijken. Iedereen krijgt dan gelegenheid om feedback te geven, suggesties te doen, en aanpassingen voor te stellen. Na afloop van zo’n bijeenkomst zal de interventie verder verbeterd worden, en kan daar in de volgende bijeenkomst over doorgepraat worden.
Om goed uw mening te kunnen geven, zult u in de week voorafgaand aan de bijeenkomst toegang krijgen tot de relevante online sessies. U kunt deze sessies dan volgen, alsof u een deelnemer bent aan het programma. Tegelijkertijd kunt u al uw feedback vanuit uw rol als deskundige opschrijven, als input voor de volgende bijeenkomst. De maximale tijdsinvestering die hiervoor staat, is één uur per dag, in de week voorafgaand aan de bijeenkomsten waarbij u aanwezig bent.
De bijeenkomsten zijn telkens op woensdagmiddag, en zullen plaatsvinden bij het Radboudumc Centrum voor Mindfulness in Nijmegen. De precieze data zijn:
- 15 januari 14:30-16:30
- 12 februari 13:30-15:30
- 11 maart 13:30-15:30
- 1 april 13:30-15:30
- 13 mei 13:30-15:30
- 10 juni 13:30-15:30
Wie mag aan het ontwikkelproces deelnemen?
Mensen die kanker hebben gehad, online mindfulness trainers en e-health experts mogen deelnemen aan het ontwikkelproces wanneer zij graag input willen leveren op de ontwikkeling van de blended en online mindfulness. Daarnaast moeten zij aanwezig kunnen zijn bij (een deel van) de bijeenkomsten (zie bovenstaande data).
Zijn er extra kosten/is er een vergoeding als ik besluit mee te doen?
Deelnemers komen in aanmerking voor een vergoeding van reiskosten.
Waar kan ik terecht voor meer informatie?
U kunt terecht voor meer informatie bij Linda Cillessen (onderzoeker van het Radboudumc Centrum voor Mindfulness). Ook als u wilt deelnemen aan de ontwikkelsessies, kunt u dat aan haar doorgeven via linda.cillessen@radboudumc.nl of 024-3615445.