Campagne Fitter bij kanker van start
Meer grip op veelvoorkomende vermoeidheid
Ongeveer één op de drie kankerpatiënten is ernstig en langdurig moe als gevolg van de ziekte en de behandelingen. Deze vermoeidheid kan een enorme impact op het dagelijks leven hebben. Toch nemen veel (ex-)patiënten deze klacht voor lief, of ze weten niet dat er iets aan te doen is. Maar ook zorgverleners zijn niet altijd op de hoogte van deze veelvoorkomende klacht. Daar brengt het Helen Dowling Instituut (HDI) verandering in met de campagne ‘Fitter bij kanker’.
Vermoeidheid als gevolg van een ernstige ziekte is vaak een extreme en uitputtende vermoeidheid. De herstelperiode is langer dan bij een ‘normale’ vermoeidheid. Ook komt deze vermoeidheid in vlagen en meestal niet als gevolg van inspanning. Sommige mensen zijn al moe bij het opstaan, ook als zij goed hebben geslapen. Ex-kankerpatiënt Arend: “Mensen gingen ervan uit dat ik mijn gewone leven van vóór de ziekte zomaar kon oppakken. Terwijl het herstel toen pas begon.”
Grip op vermoeidheid
Hoewel er vaak geen medische oplossing beschikbaar is, kun je wel meer grip krijgen op vermoeidheid. Marije van der Lee, hoofd onderzoek en GZ-psycholoog bij het HDI: “Je kunt door je gedrag de biologische processen beïnvloeden die vermoeidheid veroorzaken. Door bijvoorbeeld je energie goed te verdelen, beweging en ontspanning af te wisselen en verwachtingen van de omgeving bij te stellen. Zo kan de vermoeidheid behapbaar worden.” Als het niet lukt om zelf vermoeidheidsklachten te verminderen, is er professionele hulp beschikbaar. Denk aan gespecialiseerde psychologen, fysiotherapeuten en online programma’s.
Informatie, ervaringen en tips
Het HDI heeft jarenlange expertise opgebouwd op het gebied van vermoeidheid bij kanker. In 2009 ontwikkelden ze de online therapie Minder Moe bij Kanker. Daarnaast verricht het instituut veel wetenschappelijk onderzoek naar vermoeidheid bij kanker. Met een subsidie van Zorginstituut Nederland ontwikkelde het HDI samen met zorgverleners en ervaringsdeskundigen voorlichtingsmateriaal om bewustzijn te vergroten en vermoeidheid te verminderen. Op de website www.hdi.nl/fitterbijkanker vinden (ex-)patiënten en zorgverleners handige informatie, ervaringsverhalen, tips en professionele hulp bij vermoeidheid.