Darmkanker wat nu
Als u net gehoord hebt dat u darmkanker hebt, bent u waarschijnlijk vooral bezig met wat er allemaal gaat gebeuren en welke behandelingen mogelijk zijn. U krijgt veel informatie te verwerken en vaak moet u in korte tijd een aantal belangrijke beslissingen nemen.
Om u op weg te helpen in de vele informatie die er is en ook zodat u die informatie vindt die u op dit moment wilt hebben, staat hier de verwijzingen gegroepeerd naar fase van het proces.
Vanaf hier kunt u via Wat doen darmen, Te genezen, Niet te genezen, Klinische trials, Uitbehandeld, Late gevolgen en Preventie rechtstreekse links vinden naar de onderwerpen.
Dikke darm
Dikkedarmkanker en endeldarmkanker zijn de meest voorkomende vormen van darmkanker. Ongeveer 14.000 mensen krijgen per jaar deze diagnose. U vindt informatie over het ontstaan van darmkanker, de symptomen en de oorzaken op de onderstaande sites.
Bij de Maag Lever Darm Stichting
Endeldarm
Kanker aan het laatste deel van darm dicht bij de anus wordt endeldarmkanker genoemd. Deze vorm ontstaat veelal uit poliepen, die veel voor komen bij mensen boven de 50. U vindt informatie over het ontstaan van darmkanker, de symptomen en de oorzaken op de onderstaande sites.
Bij de Maag Lever Darm Stichting
Dunne darm
Een heel zeldzame vorm, waar 400 mensen per jaar mee in aanraking komen. Deze vorm kent ook een aantal bijzondere vormen, zoals Neuro-endocrinale tumor en Gastro intestinale stroma tumor U vindt informatie over het ontstaan, de bijzondere vormen en de op de onderstaande sites.
Bij de Maag Lever Darm Stichting
Blindedarm PMP
Deze vorm wordt Pseudomyxoma peritonei, kortweg PMP, genoemd. Deze vorm ontstaat in het buikvlies en soms in de blindedarm. In heel zeldzame gevallen bij vrouwen ligt het ontstaan in de eierstokken. Deze vorm treft jaarlijks 2 op de 1 miljoen inwoners in Nederland. U vindt informatie over het ontstaan, de symptomen en de oorzaken op de onderstaande sites.
Werk
Misschien niet het eerste waar u aan denkt. Het is goed zijn om hier wel expliciet aandacht aan te besteden. Werk kan namelijk een factor zijn in het welbevinden, voor afleiding zorgen en structuur geven.
Informatie over hoe u en uw werkgever dit kunnen aanpakken vindt u hier.
Kanker heeft grote invloed op je leven
Kanker kan grote gevolgen hebben voor je werk, je relaties en je dagelijks leven. Alles is anders. Dat kan je boos, onzeker, eenzaam of somber maken. Veel mensen met kanker hebben dit soort gevoelens. Dat kan tijdens de behandeling zijn of nog jaren daarna.
Het is belangrijk om over dit soort gevoelens te praten. Er zijn verschillende mensen en organisaties die je kunnen helpen.