PLCRC heeft voor 2020 weer een aantal doelstellingen geformuleerd om de behandeling van patiënten met darmkanker te verbeteren en de kansen op overleving te verbeteren. Een aantal onderzoeken zal afgerond worden, waarvan we de resultaten in de loop van het jaar zullen presenteren.
Het Prospectief Landelijk CRC cohort (PLCRC) is een landelijk onderzoek naar darmkanker, dikkedarm- en endeldarmkanker. PLCRC heeft als doel om de behandeling van patiënten met darmkanker verder te personaliseren en de kans op overleving te verbeteren.
Dit doen we door medische gegevens te verzamelen van patiënten die hiervoor toestemming geven. Er doen inmiddels al meer dan 7000 patiënten mee. Deze patiënten zijn gevraagd in 54 verschillende ziekenhuizen in Nederland.
In de eerste maanden van 2020 zullen nog een aantal ziekenhuizen aansluiten en starten met het vragen van patiënten. Door het informeren van patiënten in de ziekenhuizen verder te stroomlijnen, hopen we dat nog veel meer patiënten gevraagd gaan worden.
We streven ernaar dat de vraag om gegevens te mogen gebruiken voor onderzoek een vast onderdeel van de zorg wordt in ieder ziekenhuis. Dit is nodig om nog meer te kunnen leren van de gegevens en behandeling van iedere patiënt met darmkanker.
In 2020 zullen meerdere onderzoeken gaan starten, maar er zullen ook onderzoeken afgerond en gepubliceerd worden. Een van de onderzoeken die afgerond gaan worden, is QUALITAS: kwaliteit van leven bij gebruik van Lonsurf (ook wel TAS-102 genoemd).
Lonsurf is een nieuw medicijn voor patiënten met uitgezaaide darmkanker. In de afgelopen 2 jaar hebben patiënten die behandeld werden met Lonsurf vragenlijsten ingevuld om hun kwaliteit van leven te meten. Tot nog toe zijn er nog erg weinig gegevens bekend over de kwaliteit van leven van patiënten die behandeld werden met dit medicijn. Momenteel worden van alle patiënten die deelgenomen hebben aan dit onderzoek de gegevens verzameld en geanalyseerd.
Het wordt steeds belangrijker om de resultaten van onderzoeken te kunnen vergelijken met de gegevens uit de dagelijkse praktijk. Aan onderzoeken mogen vaak lang niet alle patiënten meedoen, doordat ze aan bepaalde criteria moeten voldoen. Patiënten moeten bijvoorbeeld een uitstekende conditie hebben, of voldoende lever- en nierfunctie hebben, of ze mogen nog niet eerder behandeld zijn met chemotherapie.
Door de resultaten van alle patiënten uit de dagelijkse praktijk te vergelijken met de resultaten uit onderzoeken, kunnen we kijken of de behandelingen in de dagelijkse praktijk ook echt even goed zijn als we denken op basis van de resultaten uit het onderzoek. Om dit goed te kunnen doen, hebben we de gegevens van grote aantallen patiënten nodig, en deze groep moet representatief zijn voor alle patiënten.
Het is daarom belangrijk dat ook oudere patiënten meedoen aan PLCRC, en ook patiënten die naast darmkanker ook nog andere aandoeningen hebben.
Momenteel gaan we na of de patiënten die toestemming hebben gegeven voor deelname aan PLCRC ook echt een goede afspiegeling zijn van de totale groep patiënten met darmkanker in Nederland. We hopen hierover in de loop van 2020 meer te kunnen zeggen.
Kortom, om de kans op overleving voor patiënten met darmkanker te verbeteren, is het van belang dat we leren van iedere patiënt, op weg naar therapie op maat.
Mocht u meer willen weten over PLCRC, en alle onderzoeken en publicaties, ga dan naar www.plcrc.nl.