Bijeenkomst Vertel me Gelre: darmkanker en ontlasting
– werkgroep Darmkanker was erbij –
Dinsdagavond 5 november. De zaal van Gelre Apeldoorn zit vol mensen die geboeid luisteren naar een reeks sprekers die zich inzetten voor optimale zorg bij darmkanker.
De Maag, Darm en Leverarts Femke Boersma vertelt over het ontstaan van darmkanker en de niet operatieve behandelmogelijkheden die er zijn. Zij benadrukt het belang van het bevolkingsonderzoek, want daardoor kan darmkanker in een heel vroeg stadium opgespoord worden. Chirurg Jikke Omloo vertelt over de operatiemogelijkheden en hoe zo’n operatie verloopt. Vervolgens wordt uitgebreid stilgestaan bij mogelijke ontlastingsproblemen.
‘Na een darmoperatie kunnen er ontlastingsproblemen ontstaan’, vertelt gespecialiseerd verpleegkundige UCS (urine, continentie, stoma) en oncologieverpleegkundige Joke Boots.
‘We noemen dat Low Anterior Resectie Syndroom. Het LAR-syndroom is een verzamelnaam voor klachten die kunnen ontstaan na een endeldarmoperatie. Klachten kunnen zijn: incontinentie; winden laten en ontlasting verliezen; diarree of juist obstipatie en frequente aandrang. Deze klachten worden steeds minder in de drie tot zes maanden na de operatie, maar soms kunnen ze ook wel tot twee jaar aanhouden. Met behulp van een vragenlijst (LARS-score), kan gekeken worden waar je last van hebt. Op basis daarvan kijken we of voedingsadviezen kunnen helpen of dat bijvoorbeeld bekkenbodemfysiotherapie zinvol is.’
Wat is eraan te doen?
Voedingsadviezen kunnen helpen om de klachten zoveel mogelijk te beperken. Diëtiste Marjan Geerlings vertelt dat: ‘het belangrijk is om 1,5 tot 2 liter vocht per dag te drinken (500 ml water, 500 ml verzuurde melkproducten en 500 ml andere producten). En de volgende producten moeten juist beperkt worden gebruikt: cafeïne (want dat versterkt de samentrekkingen in de darm), koolzuurhoudende drank (geeft winderigheid en opgeblazen gevoel), zoetstof (heeft laxerend effect) en maximaal 3 stuks fruit per dag.
Verder is het belangrijk om kleine frequente maaltijden te gebruiken ( 3 x hoofdmaaltijd en 3 tussenmaaltijden); goed te kauwen en rustig te eten. Als er sprake is van diarree, is het goed om vezels te gebruiken, want dat dikt de ontlasting in. Ook zetmeel houdende producten (banaan) binden het vocht in de darm.’
Daarnaast kan bekkenfysiotherapie uitkomst bieden. Petra van Noordenburg, bekkenfysiotherapeut, vertelt hoe belangrijk het is om de bekkenbodemspieren te versterken. Door te oefenen leer je die spieren meer beheersen en kun je plotseling opkomende aandrang beter opvangen. En natuurlijk laat zij de aanwezigen in de zaal een paar oefeningen doen.
Nadat er gelegenheid was om vragen te stellen, werd nog gewezen op de aanwezigheid en de folders van werkgroep Darmkanker. Hét platform waar mensen met darmkanker en zij die moeten leven met de gevolgen ervan centraal staat. https://www.wgdarmkanker.nl/
Joke Zephat